• Grote dierenwinkels
  • Locaties in Oudenbosch en Bergen op Zoom
  • Altijd de nieuwste trends en collecties
menu

Allergie bij de kat

Allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen (allergenen) zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van andere dieren of voedselbestanddelen. Het immuunsysteem reageert overdreven sterk als het lichaam van de kat in contact komt met deze allergenen.

Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij katten. Ook kan er sprake zijn van een voedselallergie of een atopie (reactie op stoffen in de omgeving).

Verschijnselen

Door een allergie kunnen maag-darmproblemen zoals diarree en/of huidproblemen ontstaan. Ook kunnen afgebroken haren of kale plekken worden gezien. Door krabben, bijten en likken worden de huidklachten erger en kunnen korstjes en wondjes ontstaan op het lichaam.

Diagnose en behandeling

Door middel van monsters van de vacht en huid wordt bekeken of parasieten een rol spelen. Ook wordt gekeken of er sprake is van een bacteriële of gistinfectie van de huid. Wanneer dit het geval is wordt medicatie voorgeschreven. Bij jeuk worden jeukstillende medicijnen gegeven. Daarnaast is het belangrijk om een eventuele vlooienallergie en voedselallergie uit te sluiten.

Wanneer andere oorzaken zijn uitgesloten kan de diagnose atopie worden gesteld. Helaas is een bloed- en huidtest bij katten niet betrouwbaar genoeg om uit te zoeken waar uw kat allergisch voor is. Wanneer contact met een bepaalde stof niet voorkomen kan worden, moeten de symptomen levenslang onderdrukt worden met medicatie. Omdat de huidbarrière van allergische katten minder goed werkt, is het belangrijk om deze te ondersteunen met omega vetzuren in de voeding of direct op de huid.

Voedselallergie uitsluiten door middel van een eliminatiedieet

Om uit te sluiten of uw kat allergisch is voor voedselbestanddelen wordt een eliminatiedieet ingezet. Hierbij krijgt uw kat gedurende 8 weken een voeding o.b.v. eiwitten die hij nog nooit heeft binnengekregen, zoals paard of kangoeroe. Daarnaast krijgt hij een koolhydratenbron waarvan bekend is dat het zelden allergieën veroorzaakt zoals gekookte aardappel of pompoen. Ook kan speciale dieetvoeding uitkomst bieden, zoals anallergenic van Royal Canin of Z/D ultra van Hills.

Omdat katten lastige eters kunnen zijn, is het soms nodig een paar diëten te proberen voor er een hypoallergeendieet gevonden wordt wat uw kat eet. Doe dit altijd in overleg met de dierenarts. Uw kat mag gedurende deze 8 weken niets anders eten dan het dieet. Ook geen snoepjes. Zijn de klachten na 8 weken verminderd of verdwenen dan kan er geprovoceerd worden om toeval uit te sluiten. Uw kat wordt teruggezet op ander voer om te zien of de klachten opnieuw ontstaan. Is dit het geval dan is een voedselallergie bewezen. Samen met u wordt vervolgens gezocht naar een geschikte voeding voor uw kat. Mocht het dieet geen of onvoldoende effect hebben, dan is het waarschijnlijk dat de allergie (mede) door iets anders wordt veroorzaakt zoals een atopie.

Vlooienallergie bij de kat

De meest voorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk bij katten is een vlooienallergie. Dit betekent dat het dier overgevoelig reageert op vlooienbeten. De allergie ontwikkelt zich vaak in het eerste levensjaar, maar kan ook op latere leeftijd pas ontstaan. Een vlooienallergie ontwikkelt zich door herhaald contact met vlooienspeeksel. Ook binnenkatten kunnen vlooien krijgen. Bescherm uw kat daarom goed tegen vlooien.

Signalen van een vlooienallergie bij de kat

De meeste katten met een vlooienallergie hebben veel jeuk. Uw kat krabt en/of likt zich veelvuldig. Overal op het lichaam kunnen wondjes en korstjes ontstaan. Ook als er geen vlooien op uw kat gevonden worden, kan het toch gaan om een vlooienallergie.

Behandeling van een vlooienallergie

De kans op contact met vlooien moet zo klein mogelijk worden gemaakt door vlooien op een consequente en effectieve manier te voorkomen en/of bestrijden. Een middel wat alleen volwassen vlooien doodt is niet voldoende indien uw kat vlooien heeft. Een volwassen vlo legt in een maand ongeveer 1500 eieren. De vlooieneitjes vallen van de kat af en komen zo op de vloer, in de mand, op de bank, in de auto of in het reismandje terecht. Deze eieren komen na 1 tot 2 weken uit en de levenscyclus van de vlo ontwikkelt zich dan verder. Het advies is daarom om vlooien op meerdere fronten tegelijk en vooral herhaaldelijk te bestrijden:

  • Behandel uw huisdieren: Behandel al uw huisdieren door middel van een pipet, pil, band of spray om de volwassen vlooien te doden. Het is belangrijk om de behandeling tijdig te herhalen. Per middel kan de werkzaamheid verschillen. Wij helpen u graag bij de keuze voor een geschikt product. Wanneer uw kat veel last heeft van jeuk kan het daarnaast nodig zijn om door middel van een injectie of tabletten een allergische reactie te onderdrukken.
  • Behandel de omgeving: Naast de volwassen vlo is het belangrijk om ook de larven, poppen en eitjes te bestrijden. Stofzuig regelmatig en gebruik een omgevingsspray. Er zijn ook vlooienmiddelen die zowel volwassen vlooien als eitjes en/of larven doden. Haal bladeren in de tuin weg. Dit is een goede schuilplaats voor vlooien en larven. Wees ook bedacht op andere dieren, zij kunnen de leefomgeving van uw dier opnieuw besmetten.

Resistentie tegen vlooienmiddelen wordt weinig gezien. Toch kan het zijn dat u ondanks vlooienbestrijding een vlo vindt bij uw huisdier, bijvoorbeeld omdat er veel vlooieneitjes aanwezig zijn in de omgeving van uw huisdier. Afhankelijk van het middel duurt het even voor deze nieuwe vlooien ook gedood worden.